Jajka a potencja

Od dawna prowadzona jest dyskusja na temat wpływu spożycia jajek na męską potencję. Zwolennicy i przeciwnicy tego produktu podają wiele argumentów na poparcie swoich poglądów. Aby poprawnie określić, czy spożycie jajek pozwala osiągnąć poprawę erekcji, czy wręcz przeciwnie należy wziąć pod uwagę zarówno ilość, jaką się spożywa jak i substancje wchodzące w skład tego pokarmu.

Jajko jest zaprogramowane do umożliwienia rozwoju zarodka, dlatego też zawiera wiele substancji odżywczych i witamin, niezbędnych do jego prawidłowego wzrostu. Żółtko jajka zawiera duże ilości cholesterolu. Wielu osobom cholesterol kojarzy się bardzo negatywnie – zwykle z zawałami serca i zmianami miażdżycowymi, należy jednak zauważyć, że cholesterol stanowi materiał wyjściowy do syntezy wielu istotnych biologicznie substancji, w tym także hormonów płciowych. Testosteron – główny hormon odpowiedzialny za męska potencję i wysokie libido powstaje właśnie z cholesterolu, na drodze różnych przemian. Oprócz cholesterolu koniecznego do syntezy hormonów, jajko jest bogatym źródłem białka i witamin, głównie B5 i B6. Substancje te są konieczne do zachodzenia procesów biologicznych o kluczowym znaczeniu dla naszego organizmu. Ponadto witaminy B5 i B6 pomagają w walce ze stresem, który jest częsta przyczyna zaburzeń potencji, oraz pomagają osiągnąć równowagę hormonalną w naszym ciele. W związku z powyższym regularne spożywanie jajek w rozsądnych ilościach może pomóc w poprawieniu męskiej potencji, głównie poprzez regulowanie poziomu testosteronu.

Spożycie jajek przez osoby zdrowe jest korzystne, ponieważ pokarm ten stanowi źródło wartościowego białka. Jajka surowe zawierają awidynę – białko, które hamuje przekształcanie glukozy w glikogen, który jest zapasową substancją odżywczą. Podczas gotowania awidyna ulega denaturacji i traci działanie hamujące. Badania wykazują, że wprowadzenie jajek do diety poprawia jakość i ilość produkowanego nasienia i zwiększa libido.

Jajka a potencja

Nie można jednoznacznie określić jaka ilość jajek dziennie i przez jaki czas będzie szkodliwa, ponieważ zależy to indywidualnie od danego człowieka, jego metabolizmu, wieku i masy ciała oraz ogólnej kondycji zdrowotnej. Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi nie powinny wprowadzać dużej ilości jajek do swojej diety, ponieważ zwiększona podaż cholesterolu może przyczyniać się do odkładania płytki miażdżycowej, a w konsekwencji do zesztywnienia naczyń krwionośnych a przez to do zwiększenia ciśnienia tętniczego i niewystarczającego do udanej erekcji napływu krwi do ciał jamistych prącia. Zbyt wiele cholesterolu wpływa negatywnie na serce i może być przyczyną jego zawału – stan taki sprawia, że nawet po rehabilitacji potencja jest mniejsza.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Impotencja. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *