Dieta na potencję

Dieta ma istotny wpływ na nasze zdrowie i sprawność, zarówno fizyczną, jak i intelektualną. Stwierdzenie „jesteś tym, co jesz” doskonale obrazuje jak wielkie znaczenie ma prawidłowe dobranie składników odżywczych i mineralnych na nasz organizm. Odżywianie pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, będących budulcami naszego ciała, a także witamin i minerałów, które są niezbędne do regulowania przemiany materii, powstawania nowych komórek, czy utrzymywania odporności na odpowiednio wysokim poziomie.

Potencja, czyli zdolność do podejmowania efektywnej aktywności seksualnej regulowana jest przez szereg czynników fizycznych, chemicznych i psychicznych. Czynnikami chemicznymi, które służą jej regulacji są hormony płciowe. Głównym męskim hormonem płciowym jest testosteron – jest to substancja będąca pochodną cholesterolu, należąca do steroidów. Organizm człowieka syntetyzuje testosteron głównie z pierścienia sterolowego obecnego w cholesterolu, dlatego potrzebne jest dostarczanie tego związku w odpowiednich proporcjach. Dobrym źródłem tego związku są roślinne tłuszcze nienasycone, a także mięso ryb. Tłuszcze nienasycone, np. z oliwy z oliwek nie zwiększają ryzyka wystąpienia miażdżycy i wspomagają wytwarzanie prostaglandyn wzmacniających odporność, są więc polecanymi produktami w diecie.

Poziom libido zależy od ilości dostarczanych do organizmu białek, źródło wysokowartościowego białka stanowią jajka, mleko, sery i inne przetwory mleczne oraz mięso. Produkty te zawierają argininę – aminokwas, który nie tylko wchodzi w skład białek, ale i jest substratem w syntezie tlenku azotu II – substancji niezbędnej do rozluźniania mięśni gładkich, szczególnie tych obecnych w tętnicach. Poprzez wzrost stężenia tlenku azotu II naczynia rozkurczają się, i więcej krwi może napływać do prącia, co wspomaga wzwód. Dodatkowo arginina obecna jest także w produktach zbożowych i orzechach.

Wspomniane wyżej jajka zawierają oprócz cholesterolu wiele białka i witamin, głównie B5 i B6. Witaminy te muszą być obecne dla prawidłowości reakcji biologicznych o wielkim znaczeniu, pomagają one zwalczać stres, który negatywnie wpływa na popęd i sprawność seksualną i utrzymują zbilansowany poziom hormonów w organizmie. Spożycie zwiększonej ilości białek powoduje wzrost produkcji spermy u mężczyzn, polepsza się także jej jakości.

Osoby, które chcą wspomóc potencję dieta powinny zrezygnować lub ograniczyć potrawy smażone i pokarmy typu fast-food, ponieważ obniżają one odporność, a spożywane przez dłuższy czas staja się przyczyną otyłości i chorób układu krążenia, które mogą prowadzić do impotencji.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Impotencja. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *